Hem > Tankar och Åsikter > Det är kvinnans uppgift att se till att mannen är sexuellt tillfredställd

Det är kvinnans uppgift att se till att mannen är sexuellt tillfredställd

anka

Eller vad tycker du? Fröken Anka på andra sidan Atlanten har lyckats väcka en het debatt till liv. Hemmafrudebatten. Alla nappar och det är nästan så att jag skäms över att spinna vidare på temat. Men jag gör det av den enkla anledningen att detta är ett fenomen som bör uppmärksammas. Inte för att Anna Anka är den hon är, utan för att det svenska folket hugger på det hon säger:

– Svenska pappor är tragiska med sina blöjbyten

– Svenska män skriver aldrig lappar, ringer eller lämnar kärlekmeddelanden på telefonen. Detta för ett de inte uppskattar sin fru.

–  Svenska män drar sig inte för att förnedra en kvinna genom att hon ska ta notan när de är ute och äter.

– I Sverige är det jantelagen som styr, kvinnor får inte vara kvinnor och män får inte vara män.

– Det är synd om svenska män , de snygga attraktiva kvinnorna som de gifter sig med blir snabbt oatraktiva.

– I Sverige är det tillåtet att förfalla. Att börja klä sig slafsigt och att strunta i mannens behov.

– Om en svensk man är otrogen får kvinnan skylla sig själv, det är ju hennes uppgift att ställa upp på alla sätt. Det är kvinnans uppgift att se till att mannen är sexuellt tillfredställd.

Alla som läser om Anna Ankas uttalande eller ser henne säga det i tv måste ju förstå att kvinnan lever i en helt annan värld. Det är fel att skapa en debatt utifrån de argument hon häver ur sig. Att vara hemmafru i Sverige är med största sannolikhet inte samma sak som att vara hemmafru i USA. Att vara hemmafru till en tät gammal gubbe i Hollywood är förmodligen inte samma sak som att vara hemma fru till en bonde på en ranch i Texas. Med andra ord kan vi anta att det milslånga skillnader på hemmafrulivet i Hollywood och  Sverige.

Det rör sig om två helt skilda kulturer. Två kulturer som är varandras motsats i synen på jämställdhet. Debatten är skev från början och därför meningslös att bygga på.

Visst kan vi debattera här i Sverige om hurvida hemmafrukonceptet är bra för jämlikhet i parrelationen, men blanda inte in Anna Ankas argument för hur en man eller kvinna ska vara. Hennes livsåskådning skiljer sig nämnvärt från de samhällsideal och normer vi lever efter här i Sverige.

Ta fröken Anka med en nypa salt, se henne som högsta klassens underhållning och lyteskomik. Tillåt dig roas. Det finns nämligen ingen som helst anledning att uppröras av det hon säger eftersom människan saknar allt som har med verklighetsförankring att göra.

Programledningen i tv 3 kan gnugga händerna och skratta sig glada. Likaså pressen, med tyngd på kvällspressen. I Dn kan vi bland annat läsa om hur Kd:s kvinnoförbund inte längre välkomnar Anna Anka efter alla de uttalanden hon fällt om hennes syn på jämlikhet.  

Anna Anka är en kvinna som provocerar och sticker ut. Enligt min uppfattning uppträder hon vidrigt mot sina medmänniskor genom kränkande skitsnack och oförskämda handlingar. Är detta verkligen något som ska premieras? Tydligen, det är det vi vill ha. Om Anna Anka uppträtt som Moder Theresa hade hela programidén fallit.

Vi mår bra av att ha någon att hata. Någon att störa sig på, någon vi kan spotta på och trycka ner. Vi mår bra av att känna: ”Vilken häxa. Jag är minsann är bättre människa än du, trots att jag lever mitt Svenssonliv här hemma i Sverige.”

Jag kommer fortsätta titta på programmet Svenska Hollywoodfruar för jag älskar att störa mig på Anna Anka. Jag vill se hur långt hon kan gå i sina kränkningar, jag vill se hur oförskämd hon kan bli och framför allt vill jag höra hennes argument till varför hon skulle vara en bra förbild för svenska kvinnor. Allt detta, men en enorm självdistans. För hon är ju inte på riktigt. Hon är ju där, i den andra världen, med de andra värderingarna.

Annonser
Kategorier:Tankar och Åsikter
  1. 2009/09/18 kl. 15:04

    ja att vara hemmafru utan att behöva lyfta ett finger, bara finnas hemma som en fin trofé är stor skillnad mellan de hemmafruar som faktiskt är hemma för att ta hand om markgörat hemma, med allt vad det innebär. Så precis som du säger, man måste ta henne med en eller flera nypor salt, för hon lever i en helt annan värld.

  2. Apan
    2009/09/19 kl. 10:32

    Anna Anka. Jag vad ska man säga…

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s