Hem > Okategoriserade > Köttfri måndag

Köttfri måndag

Min första tanke var: ”Varför då?”

Klistermärket satt på en postbox någonstans på Södermalm. När jag tänker efter finns det många anledningar till varför det skulle vara bra med en köttfri måndag. Vi äter alldeles för kött rent statistisk. Köttmarknaden är inte alltid så miljövänlig. Det flygs hit vacumförpackat kött från andra sidan jorden. Håll med om att det känns fel. Djuren behandlad inte särskilt väl och köttet vi tillagar krymper ALLTID ihop till två tredjedelar i stekpannan eftersom köttet pumpats fullt med vatten.

Jag älskar kött. En blodig biff med tillbehör och ett glas rött är en fröjd. Att jag skulle bli vegetarian känns mycket avlägset. Däremot skulle jag kunna tänka mig att införa en köttfri måndag. Hur tänker du kring frågan?

Annonser
Kategorier:Okategoriserade
 1. 2010/07/12 kl. 19:42

  Tänker ungefär som du och tycker att idén med köttfri måndag är jättebra. Synd bara på att jag som redan är kass på att laga mat inte lyckas precis bättre om jag inte får lägga kött i maten heller… men man får väl träna sig

 2. 2010/09/04 kl. 12:50

  Hej,
  köttindustrin är aldrig miljövänlig och det handlar i väldigt liten omfattning om transporter. Enligt FAO:s rapport ”Livestocks long shadow” kommer endast 0.01% av djurhållnings 18% av de globala utsläppen av växthusgaser från transporter. Svenska djur äter 385 000 sojabönor i form av kraftffoder varje år, för att producera detta har man skövlat motsvarande 300 000 fotbollsplaner mark i Amazonas. Storbritannien importerar 1 000 000 ton sojabönor.

  Ett enkelt och gott vegetariskt recept som passar för nybörjare:

  2 – 3 burkar bönor (ersätt gärna en burk med 1 dl torkade röda linser)
  1.5 dl creme fraiche
  1 förpackning passerade tomater
  krydda med som du vill med exempelvis tabasco, chilisås, vitlök, salt och peppar
  koka på svag värme i 15 – 20 minuter
  ät med potatis eller färsk pasta

  Att tänka på, bönor innehåller lika mycket protein som nötkött men eftersom bönor innehåller ofullständiga aminosyror måste man komplettera med någon form av sädeslag som exempelvis en eller två skivor hårt bröd eller lite majs. Sojabönans proteiner är fullständiga och då behöver man inte bröd eller majs till.

  Bjud eller introducera någon som aldrig äter vegetariskt till vegetarisk mat, pass it forward.
  All kärlek
  Jonas

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s