Hem > Resor > Folkmord i Kambodja

Folkmord i Kambodja

Kambodja… Det första som ploppar upp i mitt huvud är att Angelina Jolies son är adopterad från Kambodja. Jag minns tillbaka på en bild av hennes son när han var liten. Han hade mohikanfrilla. Det var på den tidan innan jag fick barn och jag tyckte det var fint: ”Om jag en dag får en son ska han ha mohikanfrilla.” Mohikanfrilla är det sista min son har, jag skulle nog vilja kallad hans style för traditionell pottfrisyr med inslag av hack. (Vi klipper honom själva.)

Åter till Kambodja.
Här kommer en officiell utskällning till mina historielärare som envisades med att traggla svenska kungar. Jag har inte ett minne av att vi någon gång pratade om vad som försiggick i Kambodja på 70-talet. Nazityskland, oh yeah! Det tragglades så det stod härliga till men Kambodja? Glömdes det fruktansvärda folkmorden i Kambodja bort av historielärarna? Tydligen.

Året är 2005.
Jag har varit hemifrån i snart ett helt år. Efter 9 månader i Australien bestämmer jag mig för att tillbringa en tid i Asien. Jag flyger till Kuala Lumpor, stannar ett par dagar. Flyger vidare till Thailand, stannar någon vecka, får en plötsligt lust att åka till Kambodja. Sagt och gjort. Jag vet ingenting om Kambodja (förutom att Angelina Jolie, ni vet) DÄR får jag reda på landets fruktansvärda historia. FOLKMORD. Många av de lokala invånarna jag lärde känna hade mist någon anhörig i de röda khmerernas framryckning under ledning av Pol Pot.  Jag kände mig som ett ägg när jag fick höra om det här. Hur kunde jag INTE veta? Visste du???

Under veckan som gått har det pratats om Kambodja. Den föredetta fängelsechefen som ansvarade för massavrättningar var den första av de Röda Khmererna att bli åtalad. Han dömdes till 35 års fängelse. Det känns lite tokigt att posta semesterbilder från min resa där i just detta sammanhanget, men jag gör det ändå. En annan dag ska jag berätta lite mer om hur jag upplevde Kambodja.

Annonser
Kategorier:Resor Taggar:
 1. 2010/08/01 kl. 22:02

  Know the feeling. Det är rent bedrövligt att man inte lär ut mer i skolan om länderna utanför europa. För många år sedan dejtade jag en kille med rötter i Senegal. Då först slog det mig hur pinsamt lite jag kunde om Afrika. Skrämmande.

  • 2010/08/02 kl. 22:50

   Suck. Världen är så stor och på tok för grym att man ska kunna ta till sig alla hemskheter.

 2. 2013/12/14 kl. 11:42

  Youre so right. Im there with you. Your blog is definitely worth a read if anybody comes across it. Im lucky I did because now Ive obtained a whole new view of this. I didnt realise that this issue was so important and so universal. You certainly put it in perspective for me.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s